“Het collectief is sterker dan de som der delen”

In het ideale team:

… nemen spelers het initiatief als het er op aankomt. Dan verschuilen de spelers zich niet meer achter een ander. Sterker nog, ze weten hun teamgenoten te inspireren om hetzelfde te doen.

… weet iedereen wat zijn of haar taak is. Hier bestaat geen onduidelijkheid over.

… weet met elke situatie om te gaan: ondertalsituaties, zwakke arbitrage, zware weersomstandigheden, een gemene tegenstander, onterecht goedgekeurde of afgekeurde (doel)punten en ga zo maar door.

… lukt het de wisselspelers om de basisspelers zo scherp mogelijk te houden. Ze zijn gemotiveerd en op het bot getergd om een basisplaats af te dwingen. En als dat lukt is degene, die zijn of haar plaats af heeft moeten staan, meteen in staat om de knop om te zetten. Er is dus sprake van een gezonde concurrentiestrijd binnen het team.

… voelen nieuwe spelers zich welkom. Ze worden snel wegwijs gemaakt en betrokken bij het team. Daardoor weet ook de nieuwe speler binnen afzienbare tijd het optimale uit zichzelf te halen. Daar heeft het team natuurlijk weer profijt van.

… zijn de spelers in staat om duidelijk en effectief met elkaar te communiceren. De feedback in dit team wordt op een constructieve wijze overgebracht. De spelers maken elkaar op deze manier alleen maar beter. Ook zijn de spelers in staat om de teamprestaties op een goede manier te evalueren. Aan de hand van deze evaluatie worden nieuwe uitdagende doelen gesteld. Om hier vervolgens met veel passie mee aan de slag te gaan.

… op de trainingen spat het enthousiasme eraf. De spelers hebben plezier in wat ze doen en zijn tegelijkertijd ontzettend gemotiveerd om alles eruit te halen wat erin zit. De onderlinge verhoudingen zijn zeer goed en er is sprake van een optimale dynamiek binnen het team.

… elke speler is op de hoogte van de normen en regels van het team. Mocht iemand onverhoopt toch de grens overschrijden, dan wordt dit op een constructieve manier opgelost binnen het team. De sfeer lijdt er niet onder en de media krijgt geen kans om er bovenop te springen.

Reality check?

Maak je geen zorgen, het ideale team bestaat natuurlijk niet. Maar dat betekent niet dat je daar als team niet naar kunt streven! Hoe scoort jouw team op bovenstaande punten? Op welke punten wordt hoog gescoord? En waar is er ruimte voor verbetering? De Prestatiecoach helpt jou en je (mede)spelers graag om een beter team te worden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.