Focussen à la Cancellara

Afgelopen weekend stond in het teken van de Ronde van Vlaanderen. Op zaterdag was ik zelf actief op het 135km lange parcours vol uitdagende beklimmingen en uitgerekte kasseienstroken. Op zondag was ik aandachtig kijker van de profwedstrijd, waarin de hoofdrol was weggelegd voor de Zwitser Fabian Cancellera. Met groot machtsvertoon reed hij op de Paterberg weg bij één van dé favorieten voor de eindzege, Peter Sagan. Wilfried de Jong wist het zeer treffend te verwoorden: Het deed denken aan een zinsbegoocheling als je op een treinstation in een stilstaande coupé zit en naast je een trein vertrekt. Even denk je: rijden wij? Maar al snel besef je, nee, wij staan stil, de andere trein rijdt.” Die andere trein was Fabian Cancellara. Om vervolgens met 50 kilometer per uur naar de finish te fietsen. Ongekend.

Ronde van Vlaanderen

Het gevoel van de vertrekkende trein komt me bekend voor. Hoewel het mij gelukt was om een dag eerder een flink aantal mensen op de beklimmingen achter mij te laten, werd ik ook een aantal keren à la Cancellara voorbij gestreefd. Gelukkig wist ik me op die momenten te realiseren dat het geen enkel nut heeft om me te focussen op de prestaties van anderen. “Blijf je focussen op je taak, blijf [op je pedalen] trappen!” zei ik dan tegen mezelf.

Ik vermoed dat Cancellara dit credo (focus op zaken waar je controle over hebt) een dag ook later heeft gebruikt toen hij met een lekke band langs de kant van de weg stond. Wilfried de Jong: “Hij stond doodkalm aan de kant van de weg, alsof hij een brief wilde posten en nog even nadacht in welke gleuf de enveloppe moest. Terwijl een mecanicien het achterwiel plaatste, nam Cancellara een slok uit zijn bidon. Hij toonde eigenlijk daar al de sterkste te zijn.” Cancellara wist vermoedelijk dat het geen enkel nut had om zich bezig te houden met de vervanging van zijn wiel. Een mecanicien is immers prima in staat om snel een wiel te vervangen en heeft daar de hulp van Cancellara niet bij nodig. Dan kun je maar beter je tijd nuttig gebruiken, zal hij ongetwijfeld gedacht hebben! “Ik steek mooi mijn tijd en energie in zaken waar ik wel controle over heb, in dit geval een lekker slokje water.” Een dergelijke gedachte geeft natuurlijk een gevoel van rust. Van hieruit wist hij weer op de fiets te stappen en aan te sluiten in het peloton. De afloop is bekend.

Bij mij liep het ook goed af. Ik wist me te herfocussen door de eerder genoemde zelfspraak (“Blijf je focussen op je taak, blijf [op je pedalen] trappen!”) en daarnaast viel het me op dat mijn concentratiestijl (intern-smal) goed van pas komt als ik het zwaar begin te krijgen. Dan beginnen mijn benen namelijk pijn te doen en word ik kortademig. Doordat ik hier op ga letten, verlaten de afleidende gedachten (“pff weer zo’n Cancellara die me voorbij streeft”) mijn hoofd. Ideaal dus om geconcentreerd te raken en afzien is dan opeens niet zo moeilijk meer!

De belangrijkste les die uit bovenstaande getrokken kan worden is dat het belangrijk is om je energie te steken in zaken waar je controle over hebt. Hoe gaat jou dit af? Hieronder staat een overzicht van zaken waar je wél en waar je minder controle over hebt. Succes!

Waar heb je invloed op?

 

  1. Wiebe Waanders

    Mooie tekst Thomas. En mooie rit om er bij te schrijven. Ik ga me ook maar eens focussen op de zaken waar ik controle over heb.
    Groet, Wiebe

Reageer