Terugblikken op 2014; Grenzen Verleggen in 2015!

We staan weer aan de start van een gloednieuw jaar: 2015! Tijd om zowel terug als vooruit te blikken!

Terugblik op 2014

Voor mij was 2014, op vele fronten, een waar debuutjaar. Zo deed ik voor het eerst mee aan een NK, het Open NK Survivalrun in Beltrum welteverstaan. Daarnaast mag ik sinds begin 2014 de titel SPORTPSYCHOLOOG VSPN® dragen, hetgeen betekent dat ik sindsdien als geaccrediteerd sportpsycholoog (top)sporters mag begeleiden. Ook heb ik meegewerkt aan de totstandkoming van de minor High Performance Sport (HvA) en verzorg ik per september binnen deze minor diverse vakken. Ook in de media maakte ik op meerdere vlakken mijn debuut. Zo schreef ik een portret over Prof. Timothy Noakes in Runner’s World, werd ik geïnterviewd voor een magazine (Op Pad), was ik op de radio (Radio 5) en televisie (Willem Wever). 2014 was tevens het jaar waarin ik met GirlsLove2Run de Two Oceans (ultra)Marathon rende, met Rick Lahaye en Vana Hutter een symposium op de VU organiseerde (met Samuele Marcora en Ross Tucker), mijn eerste gastcollege gaf (en mijn tweede..), en dan vergeet ik ongetwijfeld nog een paar dingen… Andere projecten kregen een vervolg: Rick en ik voltooiden afgelopen zomer ons 20e interview (met Neerlands succesvolste Olympische wintersporter) voor ons boek over het verleggen van grenzen in de sport. Dit boek zal in samenwerking met de Topsport Community medio 2015 uitgebracht worden. Ook wordt er in samenwerking met Vana en studenten van de VU hard gewerkt aan de kwalitatieve analyse van deze interviews.

2014 was ook het jaar dat ik voor het eerst uit een vliegtuig sprong...

2014 was ook het jaar dat ik voor het eerst uit een vliegtuig sprong…

2014 was voor mij ook een jaar van meerdere belangrijke inzichten en ontdekkingen. Een aantal key termen: Marcora’s mentale vermoeidheid en diens brain endurance training, de wetenschappelijke doorbraak van Wim ‘The Ice Man’ Hof, tactische periodisering, quiet eye training, nieuwe inzichten op het gebied van talentontwikkeling (de 10.000-uurs-regel ligt inmiddels in de prullenbak), mindfulness, de female athlete triad, het gapend wetenschappelijk gat dat HPS Management heet, biofeedback en last but not least de Low Carb High Fat revolutie van Prof. Timothy Noakes en Dr. Jeff Volek. Dit aangevuld met het ontwikkelen van ideeën over de toepassing van verschillende vormen van motorisch leren in de voetbalpraktijk, maken voor mij dit overzicht compleet. Ja, ja, een carrière als voetbalcoach lonkt… 😉

Rick en ik hielden dit jaar een interview met Wim en werden meegenomen in een fascinerend verhaal dat prachtig bleek aan te sluiten bij ons boek over het verleggen van grenzen in de sport. To be continued!

Grenzen Verleggen in 2015!

Ten slotte is het tijd om vooruit te blikken naar 2015. Ook dit jaar zal ik wederom met GirlsLove2Run (en Adidas & Run2Day) afreizen naar Kaapstad om daar de Two Oceans Marathon te rennen. Naast deze marathon, hoop ik tevens dit jaar onder de drie uur te duiken op de reguliere ‘42,195m’. Het doorbreken van deze ‘grens’ zou mooi aansluiten op de publicatie van ons boek over het verleggen van grenzen in de sport. Uiteraard hopen we dat de lancering van het project #grenzenverleggen weer voor vele mooie nieuwe uitdagingen zal zorgen. Daarnaast hoop ik ook dit jaar weer diverse topsporters te helpen bij het presteren op topniveau, bij voorkeur in ‘mijn sport’ – voetbal – waar ik heb gemerkt dat diverse betrokkenen steeds receptiever worden voor sportpsychologische inzichten. Ook wil ik me in 2015 verder bekwamen als docent, onderzoeker (misschien wel een PhD…) en als sportpsycholoog (mindfulness, biofeedback en psychobiologie om maar wat interessante richtingen te noemen). Deze drie-eenheid (onderwijs, onderzoek, praktijk) blijkt keer op keer een prachtige combinatie waardoor ik op diverse fronten mijn bijdrage kan leveren én mezelf kan blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang, maar (liever) niet voor mij!

Wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar? En hoe kan De Prestatiecoach jou hierbij ondersteunen? Ik hoor het graag!!

Een grensverleggend 2015 toegewenst!

 

Bob Beamon (Jamaica - New York City, 29 augustus 1946) is een voormalige atleet uit de Verenigde Staten, die eeuwige roem vergaarde bij de Olympische Spelen van 1968 met een voor die tijd onvoorstelbare vertesprong van 8,90 m. Met deze reuzensprong verbeterde Beamon het bestaande wereldrecord met maar liefst 55 centimeter - een grotere toename dan alle toenames in lengte van de voorafgaande veertig jaar bij elkaar.

Bob Beamon (Jamaica – New York City, 29 augustus 1946) is een voormalige atleet uit de Verenigde Staten, die eeuwige roem vergaarde bij de Olympische Spelen van 1968 met een voor die tijd onvoorstelbare vertesprong van 8,90 m. Met deze reuzensprong verbeterde Beamon het bestaande wereldrecord met maar liefst 55 centimeter – een grotere toename dan alle toenames in lengte van de voorafgaande veertig jaar bij elkaar.

Reageer