Het lijkt altijd onmogelijk… tot het gelukt is!

CoverHet moest een 9 worden. Of liever nog: een tien. Maar toen we 3,5 jaar geleden begonnen stonden we nog op nul. Toen bedachten we dat het wel heel opmerkelijk is dat een moeder een auto kan optillen als haar kind eronder ligt. Als een moeder haar grenzen in een dergelijke situatie kan verleggen, kunnen anderen dat dan ook? Kunnen we deze oerkracht opwekken? Is het trainbaar? En wat zegt de wetenschap?

Binnen no time hadden we tal van vragen op papier staan. Al snel werd duidelijk wie we deze vragen moesten stellen. Nog nooit werd zo’n grote groep Nederlandse kampioenen in het kader van onderzoek bevraagd. Sporters die het hoogst haalbare in hun sport bereikten, die hun tegenstanders verschalkten bij het naderen van de eindstreep. Winnaars die meer pijn en ongemak konden verdragen dan hun concurrenten. Winnaars die records verbraken en grenzen verlegden.

Pieter van den Hoogenband (en ‘zijn’ Topsport Community) hielp ons op weg door de sporters in zijn netwerk aan ons te koppelen. Binnen de kortste keren reisden we door het hele land om de sporters te interviewen. Geweldige en zeer intensieve gesprekken volgden, wat maakte dat ik altijd even nodig had om bij te komen terwijl Rick (Lahaye) vrolijk doorging met praten. Daar ligt meteen Rick’s kracht: Rick is simpelweg mentaal onvermoeibaar. Die onvermoeibaarheid bleek ook later in het proces buitengewoon goed van pas te komen.

Met behulp van Vana (Hutter) en de studenten van de VU werden de interviews geanalyseerd en de belangrijkste resultaten opgeschreven. Terwijl de analyses zorgvuldig werden uitgevoerd, schreven we ook aan het boek. De verhalen van de sporters moesten gecombineerd worden met wetenschappelijke inzichten: het bleek een ongelofelijk lastige puzzel. Vele avonden, weekenden en (ski)vakanties hadden we nodig om de puzzel op te lossen. Stapje voor stapje zetten we de stukjes op de juiste plek. En toen de puzzel eenmaal was opgelost, hadden we een krappe voldoende te pakken. Toen gingen we op zoek naar mensen die het boek nog beter konden maken. We kregen hulp van verschillende experts werkzaam binnen en buiten de sport en brachten zo stapje voor stapje het boek naar een hoger niveau. Niets werd aan het toeval overgelaten en elk woord werd op de spreekwoordelijke weegschaal gelegd.

Net als bij een sportwedstrijd werd uiteindelijk ook bij ons een eindspurt ingezet. Toen we de finish eenmaal in zicht hadden, gingen we er ook met een sneltreinvaart op af. Met Hans (Nieuwenburg) in de rol van machinist, denderden we met volle snelheid op Heerenveen af. Nu de trein tot stilstand is gekomen en we de finish hebben bereikt is het tijd om terug te blikken. Met grote trots kijk ik naar het eindresultaat. Ik laat het eindcijfer in het midden, dat laat ik graag aan de lezer over en vind ik eigenlijk helemaal niet interessant. Voor mij ligt de waarde van dit project veel meer in de prachtige samenwerking met vele bijzondere mensen – Hans, Vana en Rick in het bijzonder – en de steun die ik kreeg van familie en vrienden. Allemaal ontzettend bedankt voor jullie inzet, begrip, geduld en medewerking!

De Heilige Graal werd helaas niet gevonden, maar daar zochten we eigenlijk ook niet naar. Dit is ook geen zelfhulpboek geworden met de 5 gouden regels of de 10 stappen naar succes. Wél ontstond er een prachtige inspiratiebron. Een inspiratiebron met daarin een grote verscheidenheid aan interessante verhalen en inzichten. Mensen die hun grenzen willen verleggen – zakelijk, sportief en persoonlijk –  kunnen hier hun voordeel mee doen. Ik hoop dan ook van harte dat dit boek een inspiratie zal vormen voor die groep mensen die hun grenzen willen verleggen. Die paden willen bewandelen, die nog nooit bewandeld zijn. Die prestaties willen neerzetten, die nog nooit neergezet zijn. Die barrières willen doorbreken, die nog nooit doorbroken zijn. En hen wil ik graag meegeven: het lijkt altijd onmogelijk tot het gelukt is.

Veel leesplezier!

Thomas

http://grenzen-verleggen.nl 

Reageer