Project Grenzen Verleggen

1200 pagina’s en 60 uur aan interviewmateriaal met 20 gouden medaillewinnaars zal in het najaar van 2015 resulteren in 1 boek. Meer weten? Onderstaand bericht verscheen op 16 december 2014 op de site van de Topsport Community!

Rick Lahaye (Kennisstroom) en Thomas Waanders (De Prestatiecoach) hebben de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de prestaties van 20 gouden Olympische medaillewinnaars en wereldkampioenen. Centraal daarbij staat de interactie tussen fysiologie en psychologie bij naderende uitputting. Oftewel: hoe kun je grenzen verleggen?

Rick en Thomas spraken uitgebreid met de volgende (ex-)topsporters uit verschillende disciplines: Marianne Vos, Ireen Wüst, Edith Bosch, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Nico Rienks, Ronald Florijn, Ernesto Hoost, Sem Schilt, Ada Kok, Kirsten van der Kolk, Rob Barel, Jochem Uytdehaage, Edith van Dijk, Lornah Kiplagat, Ellen van Dijk, Jan Janssen, Bart Brentjens, Ellen van Langen en ondergetekende.

Als Topsport Community vinden wij dit een prachtig project!  Wij zijn ervan overtuigd dat iedere topsporter en coach – maar eigenlijk ieder mens die op wat voor gebied dan ook grenzen wil verleggen – zijn of haar voordeel kan doen met de kennis uit dit onderzoek. Daarom ondersteunen wij dit project met onze partners.

In het najaar van 2015 wordt er een boek over ‘Grenzen verleggen’ gepubliceerd. In de aanloop naar de publicatie van het boek, zullen Rick en Thomas regelmatig kennis delen over het verleggen van grenzen!

De interactie tussen fysiologie en psychologie bij naderende uitputting is in ieder geval fascinerend!

Blijf op de hoogte via twitter (@Kennisstroom of @prestatie_coach) of stuur een bericht naar Rick (rick@kennisstroom.nl) of Thomas (thomas@deprestatiecoach.nl) voor meer informatie.

Met vriendeijke groet,
Topsport Community,

Pieter van den Hoogenband
—————————————————————————————————————————————————–

Grenzen verleggen
Verkering tussen fysiologie & psychologie

‘Als je niet dood neervalt na het passeren van de eindstreep, dan had je harder gekund.’ Als we deze uitspraak van topwetenschapper Timothy Noakes voorleggen aan Olympisch gouden medaillewinnaars en wereldkampioenen, dan zijn ze zichtbaar geprikkeld. Bij de meesten ontstaat er een geweldige glimlach op hun gezicht. “Ja, dat geloof ik wel!” Andere sporters zijn het hier niet mee eens. “Onzin! Als je extreem uitgeput bent, dan kan je absoluut niet harder.”

De laatste jaren is een revolutie gaande in de sport. Wat blijkt? Voor meer dan 90 jaar is gedacht dat het brein een onbelangrijke rol speelde bij het verleggen van grenzen. Niets is minder waar. Het brein is namelijk wel degelijk een bepalende factor om maximale prestaties te leveren.

Deze kennis heeft een grote impact op de gehele sportwereld! Van sporters die hun eigen fysieke prestaties willen verbeteren en organisaties die innovatieve sportproducten ontwikkelen, tot professionals die hun sportklanten van goed advies willen voorzien. 

Hoe kijken de sporters die ook daadwerkelijk hun grenzen hebben verlegd, zelf naar het onderwerp? Wat zijn hun verhalen? Mensen die er alles, maar dan ook écht alles over hebben om te excelleren aan de top! 

Met deze sporters zijn diepte-interviews afgenomen van gemiddeld zo’n drie uur. We zijn dieper ingegaan op het onderwerp grenzen verleggen en hebben goed naar hun ervaringen geluisterd. Om voor interactie tussen de wetenschap en de praktijk te zorgen, hebben we de antwoorden voorgelegd aan wetenschappers die toonaangevend zijn in hun vakgebied. Zo combineren we kennis uit de praktijk met de wetenschap. 

Met het boek dat in het najaar van 2015 verschijnt, willen we topsporters, coaches, wetenschappers en sportliefhebbers inspireren om te reflecteren op hun eigen overtuigingen, gewoontes en ideeën. We belichten het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Van tempostrategieën en training, tot de invloed van omgevingsfactoren, overtuigingen, persoonlijkheid, gezondheid, cultuur en opvoeding. Uiteindelijk is het aan de lezer om er datgene uit te halen wat voor hem of haar waardevol is.

Rick Lahaye & Thomas Waanders
Onderzoekers/auteurs

Reageer