Flow

BAM! Het startschot heeft geklonken. De opening zit erop! Nu is het tijd voor non-stop sport! Jarenlang hebben de sporters zich voorbereidt op dit evenement. Alles heeft moeten wijken om hun droom werkelijkheid te laten worden. Vele uren hebben ze geïnvesteerd om tijdens de Spelen op het juiste moment te kunnen pieken en dat moment is NU!

We weten inmiddels dat de beste prestaties worden geleverd in flow. Dat is een staat van bewustzijn waarin men geen besef heeft van tijd, waarin perceptie en actie één zijn geworden. Vergelijk het met een autoritje. Opeens besef je dat je even niet op hebt zitten letten, maar toch heb je alweer een aardig eindje afgelegd. Je onderbewustzijn heeft het even overgenomen. Je hoefte niet na te denken over de handelingen die je verrichte. Op het moment dat je hier bewust van werd, ging je weer opletten. En wellicht vroeg je je af: Hoe kan dat nou? Hoe kan ik van A naar B zijn gereden, zonder er bewust bij geweest te zijn? En, voor sporters erg belangrijk, hoe kom ik weer terug in flow?

Alle sporters zullen proberen in flow te komen tijdens de Spelen. Maar het lastige is dat je niet zelf kunt bepalen wanneer je in flow komt. Je kunt hoogstens een aantal randvoorwaarden scheppen, die je tot de ‘deur van flow’ brengen. Eenmaal op die plek aanbeland moet je hopen dat die deur open gaat.

Gisteren was ik bij de start van de wegwedstrijd, waarin Vinokoerov als eerste over de meet kwam. Uran lette even niet op en de slimme Vino ging meteen op de pedalen staan. Mart Smeets was niet blij met het verloop van de wedstrijd. “Dit soort wedstrijden maken het wielrennen kapot” riep hij bij het passeren op de trap. Maar Vino zal daar geen boodschap aan hebben. Hij had van A naar B gereden, al dan niet in flow, en pakte datgene waar een sporter het allemaal voor doet: Goud!

Later op de dag was het de beurt aan de zwemdames op de 4x100m estafette. Ze lagen halverwege op een 5e plek, maar wisten door twee ijzersterke prestaties van Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo terug te komen tot een 2e plek. Zilver! Helaas heb ik de interviews na afloop van de wedstrijd niet kunnen zien, maar 4x flow was het in ieder geval niet. Hopelijk kan ik het ze later in de week nog eens vragen, want ook zij zullen mij ongetwijfeld, net als Mart, op de trap passeren. Dat mag ik zeggen. 😉

[nggallery id=4]

 

Reageer