“Boula” over optimaal presteren

Ik speel mijn beste wedstrijden als ik alleen maar denk aan de bal en het veld.

Mijn favoriete tijdschrift lag afgelopen week weer op de mat! Helden! Met deze keer een interessant interview met topverdediger Khalid Boulahrouz. Uiteraard wordt er in het interview ingegaan op zijn recente breuk met de inmiddels nieuwe liefde van Rafael van der Vaart, maar ook op zijn visie met betrekking tot optimale prestaties.

“Ik ben iemand die zijn hoofd leeg moet hebben om optimaal te presteren. Ik denk dat dit voor de meeste voetballers geldt. Wij doen altijd een beetje stoer, dat we mentaal zo sterk zijn, dat niets ons kan raken, omdat we aan niemand onze zwakke plekken willen tonen. Want dat maakt je kwetsbaar. Denken we. Maar ik hoor van veel jongens, en anders merk ik het aan ze, dat ze gewoon niets aan hun kop moeten hebben om onder de grote druk waaronder we toch allemaal staan, te presteren.”

Khalid Boularouz

Met een ‘leeg hoofd’ presteren is niet alleen belangrijk voor voetballers, maar voor alle sporters! Niet nadenken is alleen makkelijker gezegd, dan gedaan. Probeer bijvoorbeeld maar eens 10 seconden niet na te denken! Daarom leert een sportpsycholoog je te focussen op je taak (voetballen) en je niet bezig te houden met afleidende zaken (zoals de scheidsrechter, het publiek of de gedachte: “als ik deze erin schiet, worden we kampioen!”)

“… als ik voetbal, moet ik in een zone zitten. Ik speel mijn beste wedstrijden als ik alleen maar denk aan de bal en het veld. Na afloop weet ik dan niet eens hoe het stadion eruit zag of de gezichten van mijn tegenstanders. Ik weet dan ook niets meer van wat mensen langs de kant geschreeuwd hebben. Laat staan wat ze aten. Dat gevoel had ik op eindtoernooien. Dan was ik op mijn best.”

Wil jij ook leren hoe je je kan focussen op je taak? Neem dan contact op met Thomas Waanders.

Reageer