10.000 pond op mijn zoon!

Vandaag is de Ryder Cup begonnen. Het prestigieuze treffen tussen de beste golfers van Amerika en Europa staat weer volop in de belangstelling. De Amerikanen, met onder meer Tiger Woods en Phil Mickelson in de gelederen, zullen er alles aan doen om Europa te verslaan. In de afgelopen 6 jaar wist Amerika slechts 2 keer te winnen. Reden te meer voor de Amerikaanse teamcaptain, Davis Love, om basketballegende Michael Jordan bij het team te halen. Jordan heeft een grote invloed op Team USA, zowel in de kleedkamer als op de baan, aldus Love. “[Jordan] is charged with keeping the players relaxed and enjoying themselves.” Ook vond er een ontmoeting plaats tussen Jordan en zwemmer Michael Phelps. Phelps, zo twitterde hij, was ‘in shock’. “Can’t believe I froze when I met #MJ tonight…. Pumped to head out to golf tomorrow at #RyderCup”.

[singlepic id=154 w=320 h=240 float=right]

Naast het treffen tussen Amerika en Europa is de Ryder Cup ook vooral een treffen tussen ‘de oude’ Tiger Woods en ‘de nieuwe’ Rory McIlroy. De verwachtingen van de 23-jarige Ierse golfsensatie uit Holywood zijn torenhoog. Die verwachtingen zijn overigens niet nieuw voor hem. Toen Rory nog maar 15 was, had zijn vader namelijk al dusdanig veel vertrouwen in zijn zoon, dat hij besloot om samen met drie vrienden in totaal 400 pond te wedden bij de ‘bookmakers’ dat zijn zoon voor z’n 25e de British Open zou winnen (500:1). Dit is McIlroy nog niet gelukt, maar de nummer 1 van de wereld is ook nog geen 25. Dus het kan nog, laten we maar zeggen. Een opmerkelijk verhaal natuurlijk, maar vader McIlroy is niet de enige vader die een weddenschap afsloot op het carrièreverloop van zijn zoon. De vader van Mick Tunnicliffe, de 19-jarige speler van Manchester United, won namelijk onlangs 10.000 pond, doordat hij een weddenschap had afgesloten toen zijn zoon 9 jaar oud was. ‘The bet’? 100 pond dat zijn zoon ooit op een dag z’n debuut voor ‘the Reds’ zou maken (100:1)!

Dit soort verhalen doen me vrijwel onmiddelijk denken aan de sketch van Jiskefet, waarin een vader flink tekeer gaat tegen zijn zoontje omdat die naar zijn mening de kantjes ervan afloopt bij de pupillen van Ajax. ‘Weet jij wat je papa gekost heb?” Ik ben benieuwd wat papa McIlroy zal zeggen tegen zijn zoon mocht hij de British Open niet weten te winnen voor z’n 25e. Daarnaast kijk ik ook uit naar de biografie van McIlroy, waarin hij hopelijk verteld hoe hij is omgegaan met deze opmerkelijke weddenschap. Wat dat betreft zou Europa er misschien goed aan doen om André Agassi eens bij het team te halen. Die heeft immers ervaring genoeg met het omgaan met ouderlijke verwachtingen.

Dat het afsluiten van dit soort weddenschappen (onnodig) hoge verwachtingen kan scheppen bij het kind lijkt me overigens overbodig om hier verder uit te leggen. Al zal ik misschien eerst even mijn vader moeten polsen of hij dan niet een hoop geld misloopt…

Bronnen:

  • http://www1.skysports.com/rydercup/story/26733/8111548
  • http://www.foxsports.com.au/golf/the-majors/rory-mcilroys-father-to-cash-in-bet-worth-200000-if-his-son-wins-the-british-open-before-hes-25/story-fn2mcuck-1226079735068
  • http://larrybrownsports.com/soccer/father-wins-bet-sons-manchester-united-debut/155909

 

Reageer